Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

" Προσκυνηματική Εκδρομή του εν Πάτραις Παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, στην Κόνιτσα – Γιάννενα – Ζαγοροχώρια "


Προσκυνηματική Εκδρομή του εν Πάτραις Παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, στην Κόνιτσα – Γιάννενα – Ζαγοροχώρια στις 24 & 25/12/2012,
επιμέλεια της Αξιότιμης Προέδρου, κας Δήμητρας Κόρδα-Κωτσάκη

Το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, πραγματοποίησε 2ήμερη εκδρομή στην Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια στις 24 Νοεμβρίου.
Οι 45 περίπου εκδρομείς που συμμετείχαν, μετά από ένα ευχάριστο ταξίδι αφίχθησαν στο ιστορικό πολεμικό Μουσείο του Καλπακίου, όπου θαύμασαν τα κειμήλια της μάχης που έλαβε χώρα στις 28 Οκτωβρίου 1940 κατά την εισβολή των Ιταλών.
Επόμενος σταθμός ήταν η Κόνιτσα, όπου σε συνεννόηση με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωήλ Κωνσταντάρου, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Κονίτσης, υπήρξε η ευλογία προσκυνήσεως των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου εξ Ιωαννίνων, πολιούχου Κονίτσης, στον προαναφερθέντα Ιερό Ναό. Ο π. Ιωήλ αναφέρθηκε στη βιωτή του Αγίου.
Κατόπιν, οι Πατρινοί εκδρομείς επισκέφτηκαν την οικία του πολυσεβάστου αειμνήστου Γέροντος π. Παϊσίου, ενός Αγίου στη συνείδηση όλων μας.
Εν συνεχεία είχαν την ευκαιρία να γευματίσουν πλησίον του ποταμού Βοϊδομάτη, απολαμβάνοντας το μεγαλείο της καταπράσινης φύσεως.
Επόμενος προορισμός ήταν η ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης, μίας θαυματουργής Εικόνας, της οποίας η προέλευση είναι από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’, τον επονομαζόμενο Πωγωνάτο. Οι προσκυνητές συμμετείχαν στον Εσπερινό με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη ακούγοντας από τον σεβάσμιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, τον Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρο Διαμάντη, να αναφέρει μερικά από τα θαύματα της Παναγίας μας.
Είχαν δε την ευλογία, να προσκυνήσουν και τον τάφο του αγωνιστού για τα δίκαια και τις επιδιώξεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, Μακαριστού Μητροπολίτου Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού (20 Ιουνίου 1922 – 12 Δεκεμβρίου 1994).
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, εορτή ιεράς μνήμης της Αγίας Αικατερίνης της Πανσόφου, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος εξ Ιωαννίνων, πολιούχου της πόλεως των Ιωαννίνων, όπου φυλάσσονται μέρος των ιερών Λειψάνων του Αγίου.
Το υπόλοιπο της μέρας περιλάμβανε επίσκεψη στα Ζαγοροχώρια και προσκύνημα εις την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής του χωριού Ζαγορίου και στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου, έργο του 10ου αιώνος.
«Εύχομαι και στο μέλλον να πραγματοποιηθούν ανάλογες αποδράσεις εκκλησιαστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Το μνημείο του Μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού, στη Μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης

Οι εκδρομείς του Συλλόγου μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...