Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

" Δελτίο Τύπου για την Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Π.Ε.Θ. Πατρών "Δελτίο Τύπου για την Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του εν Πάτραις Παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2012

Την Δευτέρα στις 17 Δεκεμβρίου 2012, εν όψει της κατά Σάρκας Γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, το Τοπικό Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου, διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Πατρών, με ομιλητή τον διακεκριμένο Θεολόγο Καθηγητή του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών, κον Ευάγγελο Κυριακουλόπουλο, με θέμα: “Χριστούγεννα:  Νέες Προοπτικές και Χρέος”.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να ακούσουμε την εμπεριστατωμένη και γεμάτη νοήματα εισηγητή του ομιλητή και να δούμε της εξαιρετικά υπέροχες διαφάνειες που μας παρουσίασε.
Μετά την εισήγηση ακολούθησε δεξίωση μέσα σε μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, απολαμβάνοντας τα εκλεκτά εδέσματα. Στη δεξίωση ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Χρύσανθος Στελλάτος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου, συνεχάρη όλα τα μέλη του Συλλόγου για τη δυναμική παρουσία τους, καθώς τέτοιου είδους εκδηλώσεις δημιουργούν αλλά και συσφίγγουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, κάτι που λείπει από την κοινωνία μας σήμερα.
Ευχαριστούμε πολύ και τον εξαίρετο ομιλητή  αλλά και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθο Στελλάτο, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού και Τηλεοπτικού Σταθμού, για την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου αλλά και για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδηλώσεώς μας. Εύχομαι σε όλους ευφρόσυνα και Ευλογημένα Χριστούγεννα.
Ακολουθεί περίληψη της εισηγήσεως του εξαίρετου ομιλητού μας, κου Ευαγγέλου Κυριακουλοπούλου:
“Ζούμε σε πολυπολιτισμική πραγματικότητα, αλλά η συμβίωσή μας έχει καταλήξει να είναι τραγική. Η όποια τάση ενοποίησης δεν έχει εσωτερική εκπόρευση, αλλά επιβάλλεται έξωθεν ως τρόπος συμπεριφοράς, ως ηθικός κανόνας, αφήνοντας ξένους όσους συμπτωματικά συνυπάρχουν για λόγους  οικονομικούς, πολιτικούς συμφέροντος.
Τη λύση δεν αποτελούν ούτε η θρηνωδία, ούτε η στείρα ανάσχεση της διαδικασίας προσέγγισης, αλλά η φανέρωση ενός καίριου σημείου για μία ενότητα άλλης ποιότητας.
Η Ενανθρώπηση του Υιού μπορεί να νοηματοδοτήσει την κοινωνία και να αποκαλύψει μία πρόταση μεταπήδησης από την απλή συνύπαρξη των ατόμων στην κοινωνία των προσώπων εν αγάπη. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να στηριχθεί πάνω σε πνευματικά θεμέλια και να νοηματοδοτείται από τις αρχές της ορθόδοξης πίστης:
1.      Η νοηματοδότηση της προτεινόμενης λύσης εδράζεται στην υπέρτατη κοινωνία του Τριαδικού Θεού, η οποία αποτελεί υπέρβαση των αριθμητικών κατηγοριών, έξοδο από τη σύγχυση της πολλαπλότητας και της μόνωσης του ενός.
2.      Ο Θεός «εποίησέ τε εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων» και «κατ’ εικόνα Θεού εποίησε τον άνθρωπον». Άρα όλοι οι άνθρωποι φέρουν τη θεία εικόνα, αλλά και η μετοχή ανθρώπινης φύσης στη θεία εικόνα καθιστά την ανθρώπινη φύση «αδιάτμητον ενότητα».
3.      Η Ενανθρώπιση του Υιού αποτελεί το κέντρο ενότητας όλου του σύμπαντος. Εδώ πρόκειται για μία συντελούμενη «καταλλαγή» με παγκόσμιες διαστάσεις «ότι εν αυτώ ευδόκησε παν το πλήρωμα κατοικήσαι και δι’ αυτού αποκαταλλάξαι τα πάντα εις Αυτόν».
4.      Η Εκκλησία θεμελιώνεται εν Χριστώ και διά του Αγίου Πνεύματος ως «κοινωνία αγάπης», καταργουμένων όλων των συνόρων. Νοείται ως σημείο της Τριαδικής κοινωνίας και ως σύμβολο της αναζητουμένης παγκόσμιας ενότητας. Μέσα σε αυτή εργάζεται το Άγιο Πνεύμα χορηγώντας τα κατεξοχήν δομικά υλικά μιας αγαπητικής συνύπαρξης, όπως «αγάπη, χαρά, μακροθυμία, ειρήνη, χρηστότητα, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια».
5.      Το όραμα της παγκόσμιας ενότητας νοηματοδοτείται από τα Έσχατα της Ιστορίας. Τα Έσχατα συμβολίζονται ως μία συγκέντρωση «Άνω Ιερουσαλήμ». Όπου εκεί η ενότητα είναι καθολική γύρω από το μοναδικό κέντρο του κόσμου, τον Τριαδικό Θεό, που είναι το Α και το Ω του σύμπαντος.
6.      Στην πορεία αυτή ο άνθρωπος δεν είναι θεατής αλλά μέτοχος. Η χριστιανική ιδιότητα, μας επιβάλλει στάση ενεργητική και η αγάπη δεν μπορεί να ταυτιστεί με την ανοχή, ούτε να συνυπάρξει με την ουδετερότητα. Η μίμηση του Χριστού εκφράζεται στις συνθήκες του παρόντος ως διακονία προς όλους.
7.      Η Ευχαριστιακή εμπειρία είναι η συσσωμάτωση του χριστιανού με όλους τους οποίους ο Χριστός έχει συμπεριλάβει στην άνευ ορίων αγάπη του. Αποτελεί δε μία εσχατολογική ενατένιση και πρόγευση της θείας κοινωνίας, αλλά ενεργεί και ως ένας συγκλονισμός του ανθρώπου για να επιστρέψει στην καθημερινή του ζωή με διάθεση για πνευματικό αγώνα.
8.      Η ενδεχόμενη ένσταση ότι η παραπάνω πρόταση είναι θεμελιωμένη σε δόγματα, αναιρείται, διότι για την ορθόδοξη πίστη τα δόγματα δεν είναι θεωρητικά νεφελώματα, αλλά δείκτες ζωής.
Τονίζοντας την ανάγκη της παγκόσμιας κοινωνίας είναι ανάγκη να τονίσουμε και την σημαντικότητα της ιδιοτυπίας. Διότι στον Τριαδικό Θεό δεν αναγνωρίζουμε μόνο την ενότητα της ουσίας, αλλά την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα κάθε προσώπου. Η άρνηση της ιδιοτυπίας ενός προσώπου ή λαού είναι εξίσου επικίνδυνη με τον διεθνικιστικό οδοστρωτήρα.
Επίσης, ανάμεσα στο παγκόσμιο και στο τοπικό ή σχετικά με τη σχέση καθολικότητας και τοπικότητας, η Ορθόδοξη παράδοση δέχεται ότι υπάρχει καθολικότητα, δηλαδή πληρότητα και αυτονομία της τοπικής εκκλησίας, όταν αυτή συνοψίζει μέσα της το καθ’ όλου γεγονός της σωτηρίας. Καθολικό δεν είναι το ομοιόμορφο και σε αυτό δεν αντιτίθεται ο τόπος.
Η Ενανθρώπιση του Υιού του Θεού προσδιορίζει την αρχή της οικουμενικότητας και αποτελεί πηγή έμπνευσης του οράματος της κοινωνίας των προσώπων εν αγάπη. Τούτο επαληθεύεται από τη δογματική διατύπωση, την αγιοπατερική σοφία, τον εικονογραφικό χρωστήρα και την υμνογραφική γραφίδα. Μέσα στην εικόνα της Γέννησης, όλα τα κτιστά στρέφονται σε Αυτόν που ενοποιεί γύρω από το Πρόσωπό Του όλη την κτίση σε μία «συμπαντική κοινωνία». Και ο υμνογράφος παρουσιάζει όλα τα κτιστά να προσάγουν την ύπαρξή τους στο Χριστό και έτσι οδεύουν για τη μετοχή τους στην άκτιστη κοινωνία της Τριαδικής Αγάπης.
Εμείς σήμερα οφείλουμε να γίνουμε συνεργοί του Θεού στο σωτηριολογικό έργο Του, αγωνιζόμενοι για τη μεταποίηση όλου του κόσμου σε κοινωνία αγάπης κατά το Τριαδικό αρχέτυπο: Αυτή είναι η προοπτική που ξανοίγεται με τα επερχόμενα Χριστούγεννα, αλλά αυτό είναι και το χρέος όλων”.
Ακολουθεί το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:
Η Αξιότιμη Πρόεδρος του Συλλόγου μας, ανοίγει την εκδήλωση

Ο εξαίρετος ομιλητής μας, κος Ευάγγελος Κυριακουλόπουλος,  πραγματοποιώντας την υπέροχη ομιλία του

Η Αξιότιμη κα Πρόεδρος του Συλλόγου μας, κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη,  μετά του Πανοσιολογιωτάτου Εκπροσώπου του Μητροπολίτου μας, π. Χρύσναθο Στελλάτο, και οι εκλεκτοί συνάδελφοι που παρακολουθούσαν την εκδήλωση


Η Αξιότιμη κα Πρόεδρος του Συλλόγου μας, κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη,  μετά του Πανοσιολογιωτάτου Εκπροσώπου του Μητροπολίτου μας, π. Χρύσναθο Στελλάτο, και οι εκλεκτοί συνάδελφοι που παρακολουθούσαν την εκδήλωση


Άλλη άποψη της κατάμεστης αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Αγίου ΝΕκταρίου Πατρών
Ο Αξιότιμος κος Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλληνίας
κος Δημήτριος Δημακόπουλος


Η Αξιότιμη κα Πρόεδρος του Συλλόγου μας αποφωνεί την εκδήλωση

Οι συνάδελφοι μετά την εκδήλωση, στη μικρή δεξίωση που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του ειρηθέντος Ι. Ναού.


Διακρίνεται το προεδρείο του Συλλόγου, μετά του ομιλητού, τοῦ Πανοσιολογιωτάτου Εκπροσώπου του Μητροπολίτου μας, και του Επιτ. Προἱσταμένου Β/θμιας Εκπαίδευσης κου Παναγιώτου ΠαπαθεοδώρουΟι εξαίρετες συνάδελφοι μέλη του Συλλόγου μετά της Αξιότιμης κας Προέδρου

Διακρίνονται το Προεδρείο του Συλλόγου (η Κα Πρόεδρος, ο Γραμματέας και τα δύο αναπληρωματικά Μέλη), ο Ομιλητής και ο Ελκπρόσωπος του Μητροπολίτου

Διακρίνονται το Προεδρείο του Συλλόγου (η Κα Πρόεδρος και τα δύο αναπληρωματικά Μέλη), ο Ομιλητής και ο Ελκπρόσωπος του Μητροπολίτου

Διακρίνονται η Αξιότιμη κα Πρόεδρος του Συλλόγου μας, κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη, και ο εξαίρετος ομιλητής κος Ευάγγελος Κυριακουλόπουλος

Διακρίνονται ο Γραμματέας του Συλλόγου μας, κος Χρήστος Μπαλάσκας, και ο εξαίρετος Ομιλητής μας, κος Ευάγγελος Κυριακουλόπουλος

Διακρίνονται ο Πανοσιολογιώτατος Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου, π. Χρύσανθος Στελλάτος, η Αξιότιμη Πρόεδρος του Συλλόγου κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη, ο Αξιότιμος Γραμματέας του Συλλόγου κος Χρήστος Μπαλάσκας, ο Αξιότιμος Σχολικός Σύμβουλος κος Δημήτριος Δημακόπουλος και ο εξαίρετος Ομιλητής μας κος Ευάγγελος Κυριακουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...