Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

" Προσκυνηματική εκδρομή της Π.Ε.Θ. Πατρών "



Προσκυνηματική Εκδρομή του εν Πάτραις Παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, στα Μετέωρα – Γρεβενά – Λίμνη Πλαστήρα στις 02 & 03/03/2013, 
επιμέλεια της Αξιότιμης Προέδρου, κας Δήμητρας Κόρδα-Κωτσάκη

Το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, πραγματοποίησε 2ήμερη εκδρομή 02 & 03 Μαρτίου 2013, σ’ έναν τόπο ιερό Θεόκτιστο – Θεοφρούρητο, τα Άγια Μετέωρα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, μετά το Άγιον Όρος, Ορθόδοξο Μοναστικό Κέντρο του Ελλαδικού χώρου. Θαυμάσαμε το πέτρινο δάσος των θεόπλαστων βράχων, ένα από τα θαυμαστότερα και υποβλητικότερα γεωλογικά φαινόμενα του πλανήτη μας. Επισκεφτήκαμε την ευκολότερα προσπελάσιμη αγιομετεωρίτικη Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου όπου είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουμε την τιμία κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία επιτελεί πολλά θαύματα και στις μέρες μας.
Αξιοθαύμαστη η επιβλητική Τράπεζα, η οποία έχει μετατραπεί σ’ ένα πρότυπο σύγχρονο Μουσείο με εκθέματα τα αξιολογότερα κειμήλια της Μονής. Χειρόγραφα, μεταβυζαντινές εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφαντά, ξυλόγλυπτα, περίτεχνα έργα αργυροχοΐας κ.α. Επόμενος σταθμός μας η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού), ένας ακόμη τόπος ιερός αναλλοίωτος και απαραβίαστος με ανάλογους ανεκτίμητους θησαυρούς της Ορθοδοξίας μας.
Θάταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Μικρόκαστρο Κοζάνης, με την φιλοξενία της πολυσέβαστης και αγαπητής καθηγουμένης Θεολογίας Μοναχής. Μία Μονή γνωστή για το μεγάλο πενυματικό έργο που επιτελεί. Τα λόγια της Γερόντισσας Θεολογίας, παρηγορητικά αλλά και αφυπνιστικά έκλεισε με λόγια αγάπης προς όλους. “Για όλους μας υπάρχει μία πηγή δροσιστική. Υπάρχει μία γέφυρα που μας περνάει αντίπερα. Υπάρχει μία ζεστή αγκαλιά, που μας χωράει όλους. Είναι η μητρική αγκαλιά της Παναγιάς μας. Είναι η ελπίδα μας και η παρηγοριά μας. Ο λόγος της και η χάρη του Χριστού μετριάζουν την θύελλα των πειρασμών, μας διασώζουν απ’ τους κινδύνους της ζωής. Η μεσιτεία της αναχαιτίζει τη δίκαιη οργή του Υιού της για τα έργα των ανομιών μας. Ας πορσφεύγουμε όλοι σ’ αυτήν την χριστοφόρα αγκαλιά της”.
Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η Λίμνη Πλαστήρα με το φράγμα της. Θαυμαστή για την κατασκευή της αλλά και το μεγαλείο της φύσης που εμπνεύστηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας το έτος 1928. Ιδιαίτερα γραφικές οι πόλεις των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και των Γρεβενών που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.
Πιστεύω πως ο καθένας βίωσε με τον δικό του τρόπο αρκετές ευκαιρίες επικοινωνίας του με το Θεό, τη φύση και με τους συνεκδρομείς του.
 «Εύχομαι στο μέλλον να επισκεφτούμε ευλογημένους χώρους εκκλησιαστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».


                                                                                                Η Πρόεδρος
Δήμητρα Κόρδα – Κωτσάκη






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...