Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Προσκυνηματική Εκδρομή του εν Πάτραις Παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, στην Λέσβο, το Αϊβαλί και Πέργαμο
από 4 έως 9/07/2013,
επιμέλεια της Αξιότιμης Προέδρου, κας Δήμητρας Κόρδα-Κωτσάκη

Το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, πραγματοποίησε 5ήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό νησί, τη Λέσβο και πήρε γεύσεις και χρώματα μιας ημέρας απ’ τα παράλια της Μικράς Ασίας: Αϊβαλί και Πέργαμο.
Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων, των Νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλληνίας, κου Δημητρίου Δημακοπούλου.
Καθοριστικοί σταθμοί της καλοκαιρινής μας απόδρασης ήταν: Η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Ταξιάρχη Μιχαήλ, όπου σύμφωνα με την παράδοση ό μοναδικός μοναχός που επέζησε από τους σφαγιασθέντες υπό των Σαρακηνών, μοναχούς, κατασκεύασε με χώμα και αίμα την ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ.
Ιδιαίτερο προσκύνημα ήταν η επίσκεψή μας στην Ανδρική Ιερά Μονή Λειμώνος, όπου αποτελεί το διαμάντι της νήσου. Συμμετείχαμε στην ακολουθία του Εσπερινού και είχαμε ανάλογη ξενάγηση από τον ηγούμενο π. Νικόδημο Παυλόπουλο στους ιστορικούς χώρους της Μονής: Το κελί του κτήτορα Αγίου Ιγνατίου, το λαογραφικό Μουσείο, τη βιβλιοθήκη με τα πολλά χειρόγραφα και άλλα.
Σημαντικός σταθμός ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην Αγιάσο, την πιο όμορφη μεσόγεια κωμόπολη του νησιού. Ιδιαίτερη η εικόνα της Παναγίας της «Αγίας Σιών» που έφερε από τα Ιεροσόλυμα ο Ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος κατά την εποχή της Εικονομαχίας.
Κατανυκτικός ήταν ο Εκκλησιασμός στο μοναστήρι των Αγίων Νεοφανών και Θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, όπου προσκυνήσαμε τους τάφους των Μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων. Αφού πήραμε το εκκλησιαστικό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, ξεναγηθήκαμε και στους υπόλοιπους χώρους της μονής.
Ξεχωριστή ήταν και η επίσκεψή μας στον περίτεχνο, Βυζαντινού ρυθμού, Σταυρεπίστεγο Ναό του Ταξιάρχη στο Καραγιάννη με πανοραμική θέα όλη τη Μυτιλήνη, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος της Π.Ε.Θ στη Μυτιλήνη, κο Παναγιώτη Τσαγκάρη, τον οποίο και θερμά τον ευχαριστούμε για τη διαμόρφωση του προσκυνήματός μας.
Ιδιαίτερο και το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο που φιλοξενεί Εκκλησιαστικά κειμήλια, σκεύη μεγάλης αξίας, σπάνια χειρόγραφα και Βυζαντινά βιβλία. Επιβλητικοί οι ναοί του Αγίου Θεράποντος και του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου (Μητροπολιτικός), όπου φυλάσσεται ακέραιο το ευωδιάζον λείψανο του Αγίου Θεοδώρου.
Ιδιαίτερη ευλογία για τους 45 εκδρομείς ήταν το ότι συνέπεσε η επίσκεψή μας με την τιμή των εν Λέσβω μαρτυρησάντων Αγίων, όπου όλα τα Άγια Λείψανα ήταν τοποθετημένα στο ναό του Αγίου Θεράποντα με ανάλογες θρησκευτικές εκδηλώσεις, αγρυπνίες, ομιλίες με αποκορύφωμα τη λιτανεία το λιμάνι του νησιού και την εναπόθεση όλων των Λειψάνων στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου όπου για πρώτη φορά τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία επί της λειψανοθήκης του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου (η Λειψανοθήκη χρησιμοποιήθηκε ως Αγία Τράπεζα). Συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία οι Μητροπολίτες: Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κος Ιάκωβος, Μηθύμνης κος Χρυσόστομος και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κος Ιερόθεος καθώς και πλήθος ευσεβών πιστών και προσκυνητών. Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατανύξεως και ευλάβειας πλήθος λαού εναπέθεσε ευχαριστίες, προβλήματα, άγχη και αγωνίες στα Ιερά Λείψανα και το ολόσωμο Σκήνωμα του Αγίου, όπου όλα ευωδίαζαν από τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Σταθμοί ξεκούρασης, οι επισκέψεις μας στην γραφικότερη τουριστική κωμόπολη του νησιού, το Μόλυβο (Μήθυμνα), όπου δεσπόζει ένα τεράστιο και επιβλητικό Γενοβέζικο κάστρο όπως επίσης και την παραλιακή Πέτρα και το Πλωμάρι.
Πολλές μνήμες ξύπνησαν με την επίσκεψή μας στο Αϊβαλί και την Πέργαμο. Ιδιαίτερη η συγκίνησή μας στην κόκκινη Βασιλική (Σεράπειων), όπου μαρτύρησε ο Άγιος Αντύπας και η οποία λειτούργησε κατά τους χριστιανικούς χρόνους ως Εκκλησία και μάλιστα αναφέρεται ως μία από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως. Εντυπωσιακός ήταν και ο Αρχαιολογικός χώρος της Περγάμου: Το Θεραπευτήριο της Αρχαιότητας, το Ασκληπιείων, Ιερά Οδός, Ιερά Πηγή, Το Αρχαίο Θέατρο και ο Ναός της Τελεσφόρου Υγείας.
Στο Αϊβαλί επιβλητικές οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Ταξιάρχη που σήμερα είναι υπό ανακατασκευή και έχουν γίνει εσωτερικά τζαμιά.
Πολλά τα προσκυνήματα, πολλές και οι ευλογίες!!! Πιστεύω πως ο καθένας βίωσε με το δικό του τρόπο τη σχέση του με το Θεό, τους Αγίους και τη Φύση.
Εύχομαι και στο μέλλον να μας αξιώνει ο Θεός σε τέτοιες εκδρομές εκκλησιαστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η Πρόεδρος της Π.Ε.Θ. Πατρών

Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...